Retraite Gezonde Dokter 

 Werkplezier| Stresshantering | Communicatie |Compassie |leefstijl

nieuwe data 2024

WAT IS VOOR JOU ECHT BELANGRIJK IN JE WERK ALS ARTS?

Retraite Gezonde Dokter in Nederland

Veel artsen zijn moe. En jij? 

Steeds meer artsen ervaren stress. Zeker in na de jaren met het het coronavirus. En er was al veel druk en overbelasting.
Door de toegenomen regeldruk, patiënten met complexe klachten die langer thuis blijven wonen, uitbreiding van het takenpakket en door hoge verwachtingen vanuit de maatschappij. Burn-out ligt voor velen op de loer en daarmee het gevoel de regie kwijt te zijn. 

Zoals Claire Loots uitlegde in Medisch Contact (29/3/2018): “Om onder deze werkomstandigheden een bevlogen professional te kunnen zijn, moet je je eigenheid zien te behouden of terug te vinden. Compassie en medemenselijkheid krijgen pas echt kleur als een arts zijn eigen menselijkheid en eigenheid weet in te zetten.” 

Om dat te kunnen doen, heb je als arts eerst voldoende tijd en ruimte voor jezelf nodig.
Tijd voor zelfzorg, rust en aandacht voor wie jij bent en wat er in jou leeft. Tijd om weer te ervaren dat je er bent en dat je vanuit rust en helderheid kunt handelen, zodat je weer zelf de regie krijgt en minder op de automatische piloot leeft en werkt. Graag bieden we jou de mogelijkheid om deze tijd te nemen in een effectief en intussen beproefd programma op een heerlijke plek in Twente. De kennis en vaardigheden die je deze week opdoet zijn direct toepasbaar in je werk.

Het programma is intussen al door meer dan 200 mensen gevolgd. (Artsen en mensen met andere beroepen.)  Aan de hand van jouw dagelijkse praktijk hebben we vorm gegeven aan deze retraites voor artsen.

Data 2024 zijn binnenkort bekend.

Wat zeggen artsen die al een retraite gevolgd hebben?

Artsen die eerder dit programma gevolgd hebben, merken een groot verschil. Ze zijn minder moe en merken dat stress minder effect op ze heeft. Ze vertellen dat luisteren gemakkelijker gaat, vertellen dat ze patiënten ook als mens weer boeiender zijn gaan vinden. Consulten duren niet langer, maar ze merken dat patiënten vaker tevreden de deur uit gaan.
Vaak horen we dat oordelen wegvallen en dat ze meer compassie en zelfcompassie voelen op stressvolle momenten. Ze vinden elke dag gaatjes in hun dag om even te resetten en op te laden. Hierdoor ervaren ze meer innerlijke rust en vrijheid. 

Rixt, huisarts: Sinds de retraite voel ik ik eerder wanneer ik binnen een soort window ben waarin ik comfortabel ben en mezelf ben, bij mezelf ben. Net als sommige medicijnen die een soort therapeutische breedte hebben, voel ik dat nu ook bij mezelf. Nu weet ik dat dit eigenlijk een therapeutische window is, waarbinnen ik effectief en ook comfortabel ben met mezelf en met de patiënt.  

Inge Reidsma, radioloog uit Leiden schrijft: “Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen: innerlijke rust, zelfcompassie!!  Ik heb erg veel aan de coachingsgesprekken gehad. Sietske, je kunt erg goed luisteren en je goed inleven. Ook de gesprekken in de groep na een meditatie waren leerzaam en fijn.
De schrijfopdrachten hielpen ook om dingen helder te krijgen. Ik ga thuis verder aan de slag met oefeningen voor zelfcompassie en liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, voeding en beweging. Ik raad de retraite anderen aan, je wordt er innerlijk een beter mens van.

Jaap de Vries, chirurg UMCG: “Het programma van Sietske gaf me heel veel innerlijke rust. Vroeg opstaan en starten met Chi Kung bij de opkomende zon is weldadig. De dagen stilte is overweldigend en heilzaam en verbind je zonder woorden met mensen die je eigenlijk nog helemaal niet kent. Na een week was ik herboren en weer bestand tegen het leven. Ik kan het iedereen aanraden die ook de behoefte voelt er even uit te breken en aan zichzelf te werken.”  

M. Verzekeringsgeneeskundige zegt regelmatig: “Sinds ‘Málaga’ zie ik dingen anders”.

Op initiatief van jouw collega’s: retraites voor artsen

Wil jij meer regie ervaren en wegen vinden om arts te zijn op een manier die bij jou past?
Wil je bevlogen blijven en een burn-out voorkomen?
Wil je je werkplezier en effectiviteit vergroten?
Wil je met meer gemak communiceren op die momenten dat het het lastig wordt?
Vraag dan een kennismakingsgesprek in om te kijken of deze retraite (of een van mijn andere programma’s) iets voor jou is. Ik inspireer je graag met een eerste adviesgesprek. 

Retraites voor artsen, een week zorg en aandacht voor jezelf

De retraite 

Trainer: mindfulnesstrainer, communicatietrainer, lichaamsgereicht traumatherapeut en coach Sietske de Haan. 

In deze week leer je op een gedegen manier de aandachtsmeditatie of mindfulness, met directe toepassingen voor je werk als arts. Verder gaan we aan de slag met (zelf)compassie, Interpersonal Mindfulness en Geweldloze Communicatie en werken we met mindful schrijfcoaching. Een deel van de week ben je in stilte. 

Onderwerpen die aan bod komen: 

  • Energie-management en aandachtsmanagement;
  • Hoe kan ik gezonder omgaan met stress en werkdruk?
  • Hoe herstel ik van een stressvolle gebeurtenis die nog niet verwerkt is? (korte introductie Somatic Experiencing)
  • Hoe behoud ik de regie?
  • Het belang van (Zelf)-Compassie;
  • Hoe kan ik mijn eigen ervaringen ten aanzien van stressreductie overdragen aan mijn patiënten?
  • Voor welke patiënten is een mindfulnesstraining eventueel geschikt en hoe kan ik dit aan patiënten uitleggen?
  • Mindful Communiceren, ook in stressvolle situaties;
  • Welke taal werkt, om patiënten te motiveren naar een gezondere leefstijl en/of betere therapietrouw, zodat ze er zelfs plezier in krijgen?
  • Wat kun je doen als je denkt dat er niets meer te doen is voor je patiënt?
  • Leefstijl /  voeding. (Ook in toegepast in de maaltijden, zodat je eerst zelf ervaart wat het effect is op jouw eigen lichaam en geest).

 

    Globaal ziet het programma er zo uit:

    7.30  tot 8.45 uur: qigong buiten en meditatie (vooraf thee en fruit beschikbaar).

    9.00 uur: ontbijt.

    10.15 – 13.00 uur: aandachtsoefeningen en theorie over meditatie, stress, zelfcompassie, communicatie en de toepassing van mindfulness en compassie in het contact met patiënten en voor patiënten.

    13.00 uur: lunch.

    14.00- 16.00/16.30 uur: vrije tijd/siësta/naar behoefte in te delen

    16.30 -18.30 uur:  aandachtige dialoog en uitwisseling

    19.00 uur: avondmaaltijd.

    20.15- 21.00 uur: meditatie op (zelf)compassie.

    De laatste dag is er een mogelijkheid om samen op uit te gaan. Wat we dan gaan doen overleggen we met elkaar, bijvoorbeeld wandelen. Het zijn altijd bijzondere dagen om zo ook weer de overgang naar je gewone leven zo goed mogelijk te kunnen maken. Vaak blijkt op deze dag dat er diepgaande vriendschappen ontstaan zijn. En wie weet ontmoet je collega’s met wie je na afloop een intervisiegroep wilt starten.

    Stilte

    Een belangrijk kenmerk van deze retraites zijn de dagen in stilte.

    Vanaf de tweede dag ben je offline, spreken jullie als deelnemers buiten de lessen niet met elkaar en heb je alle ruimte en tijd om met en bij jezelf te zijn. Verder heb je die dagen een aantal keren een gesprek met de trainer. Door zo letterlijk een week afstand te nemen van het normale leven, off-line, stil en onthaast te zijn, krijg je meer zicht op wat op dit punt in je leven belangrijk is. Je ondersteunt hiermee je innerlijke rust, gezondheid en energie. Er is naast het programma in de middag ruim de tijd om dutjes te doen, te wandelen, fietsen, dagdromen, tekenen of wat jij maar kiest. Ook dit doe je in stilte.

    Praktisch over deze week 

    Wat krijg je:

    • 6 overnachtingen in een comfortabele kamer voor jezelf met eigen badkamer;
    • 3 warme maaltijden per dag, passend bij het leefstijlgedeelte;

    • overdag thee, koffie, water, fruit, noten;
    • 6 dagen aandachttraining, communicatietraining, compassietraining, lezingen;
    • minimaal 2 individuele gesprekken met de trainer;
    • gedurende de hele training is de trainer beschikbaar voor vragen;
    • opnames van de oefeningen;
    • een praktisch plan van aanpak voor na de retraite;
    • een maand na de retraite een extra gesprek via Zoom of telefoon van 30 a 45 minuten.

    De eerste dag start om 15.00 met aankomen, 16.00 begint het officiële programma en de laatste dag eindigen we na de lunch.

     

    Niet inbegrepen zijn:

    • reis- en annuleringsverzekering;
    • persoonlijke uitgaven, extra reiskosten, eventuele uitstapjes.

     

    De investering voor deze week is:

    De prijs van deze week wordt hier vermeld als de data en locatie vastliggen.

    (In sommige gevallen is het mogelijk een kamer te delen met een gezinslid, vraag even naar de mogelijkheden en kosten). 

    Data

    De eerstvolgende retraite voor artsen is wordt binnenkort bekend.

    Misschien twijfel je nog. Wil je overleggen? 
    Neem dan contact met me op.
    Bellen of WhatsApp kan ook:

    06 50511578