(Zelf)compassieretraite 

Voor artsen die bij het zorgen voor anderen ook voor zichzelf willen zorgen

 

12 tot en met 14 november,  Samaya, Werkhoven

(Zelf)compassieretraite voor artsen

Ervaar jij als arts ook steeds meer stress of zelfs burn-outverschijnselen door corona, uitbreiding van je takenpakket en patiënten met complexe zorgvragen? Dat kan anders. Ontdek hoe (zelf)compassie je beschermt tegen stress en je helpt ruimte te vinden voor meer zelfzorg. Je leert realistische grenzen te stellen. Ook  leer je met andere ogen te kijken naar wat je patiënten nodig hebben, en hoe je ze daarbij kunt helpen.

Of lees hieronder verder↓

“Ik sta altijd aan .”
“Ik ben vaak bang dat ik fouten maak.”
“Ik heb geen kórt lontje, ik heb géén lontje.”
“Ik ben nog niet bijgekomen van alles van de eerste coronagolven en het is nu alweer zo druk.”
” Ik voel me regelmatig ongeduldig bij patiënten met bepaalde klachten, en communiceer dan niet handig.”  

Regelmatig hoor ik van de artsen in de trainingen dat ze zichzelf te weinig rust en ontspanning gunnen. Anderen schrijven zichzelf verslavende medicijnen voor om te kunnen slapen, te kunnen ontspannen en minder te piekeren.

Ook zijn veel artsen bekend met de innerlijke criticus.  Of hebben last van het het bedriegerssyndroom, ook wel bekend als het imposter-syndrome. Dit is een onderstroom van angst om door de mand te vallen. 

De innerlijke criticus geeft spanning  

Helaas is onaardig met jezelf omgaan en een sterke innerlijke criticus een succesrecept voor je gespannen en angstig voelen. Het zorgt ervoor dat je vaak veel harder werkt dan gezond is. Of je gaat dingen uit de weg die wel je aandacht nodig hebben. Je kunt daardoor emoties moeilijker een plek geven of vindt het lastig met kritiek om gaan en je voelt je hierdoor vaak niet gelukkig in je werk. Als je onnodig hard naar jezelf bent, ervaar je vaak een drempel om steun of feedback te vragen bij collega’s. 
  

Zelfcompassie helpt om te werken met minder angst en meer energie  
Niemand is perfect, gewoon omdat we mens zijn. Zeker als arts weet je dat je altijd dat risico loopt een fout te maken, misschien ook klachten te krijgen. Als je met compassie naar jezelf leert kijken, sta je jezelf meer toe te vallen en opstaan. Te mogen leren en groeien. Vanuit (zelf)compassie is het ook gemakkelijker om verantwoordelijkheid te nemen voor dingen die nu eenmaal fout kunnen gaan in je vak als arts, en daar een open gesprek over aan te gaan. Vanuit zelfrespect en respect voor de ander.

Of op een heldere manier je grenzen aan te geven of te vragen wat je nodig hebt. 

Zelfzorg en zelfcompassie zijn in die zin dus een goede basis voor groei en ontwikkeling, ook in je vak. Het vergroot je veerkracht en helpt je op een gezonde manier er voor jezelf en anderen te kunnen zijn. Dat geeft veel energie en maakt werken veel prettiger. Je komt lekkerder in je vel te zitten.  

En jij?

 

 • Met welke blik kijk jij naar jezelf?
 • Wat vertel jij jezelf? Vooral ook op dagen dat je patiënten niet kunt helpen zoals je wilt, of je kribbig of moe voelt?
 • Klink je als je eigen beste goede vriend of vriendin of praat je tegen jezelf vol afkeuring en kritiek?
 • Hoe is jouw balans in wat je aan zorg geeft aan anderen en de zorg voor jezelf?

Compassie en liefdevolle vriendelijkheid

Hoe gaat jouw leven en werk eruit zien als je met meer zorgzaamheid met jezelf om zou gaan?

Een heel oud ‘medicijn’  tegen zelfkritiek, angst, boosheid en stress waardoor je uiteindelijk als is de beoefening van compassie en liefdevolle vriendelijkheid (metta).

Met liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie ontwikkel je vriendelijkheid en genegenheid naar jezelf en anderen. Onbegrensd en onvoorwaardelijk.
Compassie leert je met een liefdevolle houding omgaan met  pijn en lijden bij jezelf of anderen. Een deel van de oefeningen die we deze retraite gaan doen, vinden hun oorsprong in het Boeddhisme en nog steeds zeer relevant.

 Liefdevolle vriendelijkheid, compassie en zelfcompassie zijn een belangrijke basis voor gezond en gelukkig zijn en is belangrijk in het contact met anderenEr is ook onder artsen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten hiervan. Hier vertellen we je tijdens dit weekend ook meer over in een aantal korte presentaties.

* Germer, C. K., Neff, K. D. (2013). Self-compassion in clinical practice. Journal Of Clinical Psychology, 69(8), 856-867. doi:10.1002/jclp.22021

*Smeets, E., Neff, K., Alberts, H., & Peters, M. (2014). Meeting Suffering With Kindness: Effects of a Brief Self-Compassion Intervention for Female College Students. Journal of clinical psychology, 70(9), 794-807. 

Welke resultaten kun je verwachten

Compassie en mildheidsmeditaties zijn oefeningen van meer dan 2000 jaar oud. intussen is er wetenschappelijk bewijs dat het onder andere effect heeft op het ervaren van meer positieve emoties en minder negatieve emoties;

 • verbetering van gezondheid;
 • vermindering van pijn waaronder migraine;
 • ervaren van onderlinge verbondenheid;
 • vermindering PTSD-klachten;
 • toename emotionele intelligentie;
 • met plezier hulp bieden aan anderen, met minder kans op’empathie fatique’;
 • Minder zelf-kritiek en meer zelfcompassie.

In deze bijscholingsretraite ontwikkel je de volgende competenties: 

 • Communicatie met patiënten en collega’s: verbeteren van empathie en compassie door vergroten van opmerkzaamheid en inlevingsvermogen.
 • Samenwerken: beter herkennen van behoeften van jezelf en anderen, waardoor de communicatie verheldert binnen samenwerkingsverbanden zoals maatschappen en bij intercollegiaal overleg; betere teambuilding.
 • Organisatie en kwaliteitsverbetering: Door het herkennen van zelfkritiek en dit te vervangen door zelfcompassie, wordt feedback minder persoonlijk ervaren, wat leidt tot toegenomen zelfreflectie en verbetering van het functioneren. Herkennen van eigen emoties en behoeften ondersteunt het maken van heldere afspraken en grenzen stellen aan zichzelf en patiënten, waardoor betere tijdsbewaking. 
 • Medisch leiderschap op zich nemen: zich niet mee laten slepen door verwachtingen vanuit bijvoorbeeld patiënten/de maatschappij, maar bewust zijn van eigen waarden, visie, talent én wat nodig is in organisatie en van daaruit keuzes maken en anderen enthousiasmeren.
 • Gezondheidsbevordering: Kennis over fysieke gevolgen van de automatische stressreactie, vermindering hiervan door bewuste gezonde keuzes en dit kunnen uitleggen aan patiënten. Ervaring opdoen met het zelf leiden van een aandachtsoefening. 
 • Medisch handelen: Vergroten van kennis over mindfulness en goede voorlichting kunnen geven wat mindfulness inhoudt wanneer deze behandeling volgens de actuele richtlijnen in aanmerking komt (bijvoorbeeld bij angst, overspanning, voorkomen recidief depressie).
 • Kennis en wetenschap: Kennis van de wetenschappelijke evidence van mindfulness. (zie programma en omschrijving cursusmateriaal voor toelichting)
 • Professionaliteit: Hier komen meerdere aspecten samen die ook zijn beschreven bij de voorgaande competenties: Goede werk-privé balans, de balans bewaken tussen professionele distantie en betrokkenheid, verantwoordelijkheid nemen en omgaan met feedback, respectvolle bejegening en omgaan met emoties, normen en waarden van collega’s en patiënten, een plan maken en evalueren van persoonlijk leerbehoeftes.

   

  Wil jij ook:

   

  • Vriendelijker en respectvoller met jezelf omgaan?
  • Meer zelfcompassie ervaren als je pijnlijke situaties tegenkomt in je werk?
  • Op een gezonde manier het beste van jezelf geven?
  • Je meer verbonden voelen met jezelf en anderen?
  • Stressklachten verminderen?
  • Je minder vaak boos en geïrriteerd voelen?
  • Luchtiger met jezelf omgaan? 

  Kom dan compassie en mildheid beoefenen, tijdens de retraite in Samaya, Werkhoven. 

   

   Waaruit bestaat de compassieretraite?

   

  • Een 3-daagse training met intensieve beoefening van zelfcompassie en mindfulness 
  • wetenschappelijke achtergrondinformatie over (zelf)compassie en zelfzorg
  • praktische toepassingen in je werk
  • taal en methodes om dit over te dragen aan je patiënten 
  • herkenning, energie en inspiratie in een groep gelijkgestemde artsen
  • 3 dagen en 2 overnachtingen op een stille plek
  • 3 verzorgde heerlijke maaltijden per dag, volgens ons leefstijlprogramma.

  Daarnaast krijg je:

      

  • Een praktisch plan van aanpak voor de eerste paar weken na de retraite;
  • toegang tot de online leeromgeving met de opnames van de oefeningen en achtergrondinformatie en de mogelijkheid uit te wisselen met collega’s binnen een besloten groep op de ledensite;
  • een aantal weken na afloop van de retraite een coachingsgesprek van een uur via de telefoon, Zoom of live in Drenthe.

   

  De prijs voor deze volledig verzorgde retraite:

   

  € 1297,-  op een éénpersoonskamer.

  Afhankelijk van de groepsgrootte is er plek voor 2 of 3 ANIOS tegen gereduceerd tarief. Neem even contact met me op!
  In termijnen betalen is dan ook mogelijk.

  Voorafgaand aan deelname heb je eerst een kennismakingsgesprek, om te onderzoeken wat je wilt komen leren en of wij een klik hebben.
  Dus wil je meer weten over deze retraite? Neem dan contact op!

   

  Programma compassieretraite

  Dag 1

  10.00 aankomst, kennismaken en start programma
  13.00 lunch
  14.30 oefensessies en achtergrondinformatie
  18.30 uur avondmaaltijd
  19.45 – 21.00 uur oefensessie
  21.00 -6.30 uur rustperiode

  Dag 2

  7.30 tot 8.45 uur qigong buiten en meditatie
  9.00 uur ontbijt
  10.15 -12.45 uur zelfcompassiemeditatie en toepassingen in je werk
  13.00 uur lunch
  14.00- 16.30 uur vrije tijd
  16.30 -18.30 uur 
  18.30 uur avondmaaltijd
  19.45- 21.00 uur oefensessie
  21. 00 – 7.00 uur rustperiode

  Dag 3

  7.30 tot 8.45 uur qigong buiten en meditatie
  9.00 uur ontbijt
  10.15 -13.00 uur zelfcompassiemeditatie en achtergronden
  13.00 uur lunch
  14.00- 16.30 uur meditatie en plan van aanpak voor na de retraite
  16.30 afronding
  16.45 vertrek

   

  Stilte

  De bijscholingsretraite is gedeeltelijk in stilte. Ook ‘s middags tijdens de vrije uren. Mobiele telefoons en tablets staan uitgeschakeld.

  De stilte betekent dat je als deelnemers buiten de bijeenkomsten de meeste dagdelen niet met elkaar spreekt, en zo bij jezelf kunt blijven. Als dit nieuw voor je is, is het misschien spannend, maar onze ervaring leert dat mensen aangeven dat door de stille pauzes, inzichten als vanzelf komen en ze meer bij zichzelf kunnen blijven.
  Wel worden de oefeningen begeleid en worden ervaringen met de oefeningen en voorbeelden van je werk met elkaar besproken, zodat je veel van elkaar leert.
  We beginnen elke dag met beweging buiten, ontbijten in stilte en vervolgen de ochtend met compassie en mindfulnessmeditaties, loopmeditatie, uitleg en toepassingen van (zelf)compassie.
  Na een verzorgde lunch besluit je zelf hoe je de een deel van middag je vrije tijd gaat besteden. Misschien wil je wandelen of fietsen in de prachtige omgeving, doe je een dutje, ga je lekker lezen of mediteer je nog wat meer.
  Na het diner is er nog een avondsessie.
  Er is tijdens deze dagen ook altijd gelegenheid om tussendoor vragen te stellen.

  Annuleringsvoorwaarden

  Bij verschillende reis- en annuleringsverzekeringen valt het hebben van het coronavirus onder de dekking van hun verzekering. (Bijvoorbeeld bij de ANWB.)
  Als het hebben van het coronavirus niet onder de dekking valt van je huidige reisverzekering of je nog geen reisverzekering hebt afgesloten, adviseer ik je alsnog een reisverzekering af te sluiten waarbij corona onder de dekking valt of een losse verzekering voor die dekking af te sluiten. Let er daarbij wel op welke termijn (na het boeken van de retraite) de verzekeringsmaatschappij hanteert voor het geldig zijn van de dekking.

  Annuleringskosten:

  Annulering tot twee maanden voor aanvang: 50% van de totale som (verblijfs- en trainingskosten).
  Annulering tussen twee maanden en vier weken voor aanvang kost 75% van de totale som (verblijfs- en trainingskosten).
  Annulering vanaf vier weken voor aanvang kost 100% van de totale som (verblijfs- en trainingskosten).
  Mocht je verhinderd zijn, dan kun je wel kosteloos iemand anders jouw plek laten overnemen.

   

  Mocht ik zelf ziek worden, of om andere redenen de retraite niet door kunnen laten gaan, dan krijg je je geld gegarandeerd teruggestort via STOgarant, waarbij ik aangesloten ben. (De retraites vallen onder de pakketreizen.)

  Wie is de trainer?

  Mijn naam is Sietske de Haan. Vanaf 2005 train en coach ik artsen en andere professionals. Ik zie er naar uit jou te ontmoeten op een van de bijscholingen/retraites, zodat jij beter in je vel komt te zitten en je vak zo effectief mogelijk en met plezier kunt uitoefenen.

  Hiervoor leer je op een gedegen manier het beoefenen van (zelf)compassie en aandacht of mindfulness en waar het past in het programma, Geweldloze Communicatie. Ik stel je in de coaching vragen waar jij je antwoorden op vindt. Deelnemers zeggen op deze manier snel tot de kern te komen. Ze voelen zich veilig en gezien. Daardoor maken mensen snel grote groei door. Artsen vertellen dat ze het geleerde direct kunnen toepassen in hun werk. Sinds 2022 ben ik ook Somatic  Experiencing Practitioner.

  Enthousiast geworden?
  Plan zelf eenvoudig een vrijblijvend kennismakingsgesprek in mijn online agenda, dan beantwoord ik graag je vragen. 

  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
  Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.