Halfjaartraject Gezonde Dokter

Een helder hoofd, innerlijke rust en meer werkplezier

Je bent een bevlogen arts, en je wilt hoogwaardige patiëntenzorg geven… maar met minder stress en betere bewaking van je grenzen, zodat je na je werk nog energie en tijd hebt om leuke dingen te doen.

…maar je realiteit is dat je: 

 • je afvraagt: hoe lang houd ik dit werktempo nog vol?  
 • om je heen collega’s om ziet vallen
 • je middagpauzes gebruikt om administratieve achterstanden weg te werken
 • je schuldig of onrustig voelt, als je wel een moment van rust weet in te plannen 
 • je soms zelfs ‘plaspauze-vrije dagen’ hebt, waarop je zo weinig mogelijk drinkt om geen tijd kwijt te zijn aan wc-bezoek
 • je geen kórt lontje hebt, maar soms zelfs hélemaal geen lontje

  en misschien herken je ook:

  • dat er in je werk regelmatig te weinig ruimte is voor jou als mens
  • dat je nooit of zelden ziek meldt, maar thuis vaak te weinig energie en zin hebt om leuke dingen met je dierbaren te doen
  • dat je thuis in je hoofd vaak nog met situaties bezig bent die lastig waren in je dag
  • dat je één van de vele artsen bent die hun kinderen afraadt arts te worden

  Compassion for others begins with kindness to ourselves …

  Pema Chödrön

  Gelukkig kan het anders

  Je kunt een bevlogen arts zijn én ook fit zijn en blijven…
  Ontspannen en effectief samenwerken met je collega’s…
  Lekker in je vel zitten en energie overhouden voor belangrijke dingen naast je werk…
  Thuis minder piekeren over dingen die je geraakt hebben of ingewikkeld waren…
  En dingen sneller een plek geven en beter slapen.

  Dit heldere gevoel wil ik absoluut niet meer kwijtraken

  Ik weet nu waar de oorzaak van mijn burn/bore out zit en wat ik nodig heb om met plezier mijn werk te kunnen doen. In mijn werk zelf merk ik dat ik veel beter kan schakelen tussen patiënten. Ik haal meer voldoening uit mijn werk en patiënten lijken ook tevredener de deur uit te gaan.

  In mijn privéleven merk ik dat ik meer energie heb en bewust geniet van leuke en gezellige dingen. Laatst ben ik een hele dag gaan winkelen met mijn dochter. Dat had ik al jaren niet meer gedaan, simpelweg omdat ik geen energie had. Wat ook opvallend is, is dat de waas die ik al jaren in mijn hoofd had is verdwenen. Dit heldere gevoel is zo’n fijn gevoel en wil ik absoluut niet meer kwijtraken.

  L.

  Oncologisch longarts

  Ik heb de rust in mezelf terug gevonden en oefen mijn werk weer met plezier uit.

  Ik ontdekte dat de drukte op het werk mij zo in zijn greep had dat ik aan de telefoon vaak geïrriteerd en boos reageerde naar collega’s toe. Ik heb pas hulp gezocht toen ik me realiseerde dat ik ook thuis niet altijd lekker in mijn vel zat en kortaf werd naar mijn man en kinderen. Uit angst om hun te verliezen heb ik hulp gezocht en kwam ik bij Sietske terecht. Sietske heeft me in hele korte tijd geleerd weer de rust in mezelf te vinden en mijn werk weer met plezier uit te oefenen. Ik kan weer met meer compassie voor mezelf en andere collega’s communiceren ook in tijden van drukte. Ik kan weer genieten van mijn gezin en voel me weer gelukkig. Ook merk ik dat het geluk wat ik weer in mezelf heb gevonden doorwerkt naar de mensen om me heen. Ik ben niet langer een kluizenaar die zich verstopt voor anderen maar ik durf de interactie met collega’s weer aan!

  D.

  Medisch specialist

  Je neemt jezelf altijd mee in je werk

   Je wilt je talenten volop benutten, want het is ook zo’n mooi vak. Je wordt gelukkig als je echt iets voor je patiënten kunt betekenen. Als je dichtbij mensen mag staan op belangrijke momenten. Of mee kunt werken aan nieuwe ontwikkelingen in je vak.

  Zuinig zijn op jezelf is een belangrijke voorwaarde om het beste van jezelf te kunnen geven als arts. En de enige manier om het vol te houden. 

   

  Tevreden patiënten 

  Uit onderzoek blijkt – en ik hoor het ook van mijn klanten – dat een arts die goed voor zichzelf zorgt, ook beter voor zijn patiënten kan zorgen. Artsen die meer zelfcompassie en innerlijke rust hebben, maken minder fouten, voelen meer zelfvertrouwen bij slechtnieuwsgesprekken, hebben sneller door wat patiënten echt nodig hebben en ervaren beter contact.

   
  Word een gelukkige en gezonde dokter

  In mijn individuele programma Gezonde Dokter help ik je ontdekken hoe je met een helder hoofd en vanuit innerlijke rust je werkplezier terug vindt. Hoe je je patiënten het beste van jezelf kunt geven, terwijl je ook zin en energie overhoudt om thuis leuke dingen te doen met je dierbaren. En hoe jij weer de dokter wordt die je altijd wilde zijn.

  Hoe ziet het halfjaarprogramma Gezonde Dokter eruit?

  Voor we aan de slag gaan, houd ik eerst met iedereen een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Om samen te kijken:

  • Waar loop je op dit moment tegen aan in je werk?
  • Wat wil je bereiken door dit programma te volgen?
  • Op welke manier wil jij arts zijn?
  • Wat hoop je van mij te leren, dat je misschien gemist hebt in je opleiding?
  • Past het jou dagelijks ongeveer 15 minuten uit te trekken voor oefeningen?

  Als we samen aan de slag gaan, is dat meestal in de vorm van onderstaand programma.


  HET PROGRAMMA

  Persoonlijk Leiderschap

  Je krijgt een half jaar mijn begeleiding, dit bestaat uit:

  • 12 individuele gesprekken van een uur
   De sessies zijn live in Twente of via videobellen. We gaan specifiek aan de slag met jouw leerdoelen en wat zich in de periode tussen de gesprekken aandient. Ook bespreken we je ervaringen in het toepassen van aandacht, compassie en de communicatieoefeningen in je werk en eventueel dagelijks leven.
  • Direct contact als je het nodig hebt: eerste hulp bij stress zoals bijvoorbeeld consulten met ‘complexe’ patiënten 
   Ik ben voor je bereikbaar via mail, app of sms en soms ook telefonisch als je vragen hebt of bij acute stressmomenten.
  • Een op jouw leerdoelen afgestemd oefenprogramma
   Zo krijg je met relatief weinig individuele sessies snel resultaat.
  • Gebruik van mijn app Gezonde Dokter
   Hier vind je de aandachtsoefeningen, zelfcompassieoefeningen, informatie over communicatie in complexe (medische) situaties, oefeningen voor beter slapen, achtergrondinformatie, een achtweeks leefstijl/voedingsprogramma om ook te delen met je patiënten. Als je wilt kun je ook lid worden van een besloten groep met andere artsen.
  • Informatie over (wetenschappelijke) achtergronden
   Mijn trainingen zijn evidence based. Inzichten en achtergronden over mindfulness, zelfcompassie en Geweldloze of Verbindende Communicatie.

  • Als extra: Online training / schrijfcoaching G.E.Z.O.N.D.-werken.
   Zes schrijfoefeningen waarin je ontdekt wat echt belangrijk is voor je, waar jij energie lekt of juist opdoet, en een een plan maakt om stap voor stap gezonder, lichter en prettiger te werken en leven. Dit programma heb ik ontwikkeld tijdens mijn retraites. Vooral de artsen in mijn groepen waren hier erg enthousiast over, daarom is deze training nu ook beschikbaar in mijn halfjaartraject.

    

  • Een oefendag in de groep, een aantal keren per jaar in te plannen op verschillende locaties in het land.
   Een dag helemaal voor jezelf, waarin je meegenomen wordt in ontspanningsoefeningen, zelfcompassie en je gaat merken dat er kwartjes gaan vallen. Mensen komen vaak jaarlijks terug voor deze dag.

    

   De prijs van dit programma is: € 3500,-, vrijgesteld van btw.

  Werkgever vergoeden dit programma bijna altijd of je kunt je persoonlijk opleidingsbudget hier voor inzetten. 

  Thuis merken ze ook dat het een stuk beter gaat

  “Ik heb nu vrijwel meteen door wanneer dat ik stress heb en waardoor en zie ook wanneer mijn innerlijke criticus weer lekker bezig is. Ik heb nu meteen ’s ochtends op mijn werk om de informatie gevraagd die ik nog miste. Zou ik eerder niet zo snel hebben gedaan. Ik heb ook aangegeven wat ik kan doen en nodig heb. Het is vervolgens allemaal goed gegaan.
  Een jaar geleden zou ik me hier weken druk over gemaakt hebben en niets bereikt. Thuis merken ze ook dat het een stuk beter gaat.”

  L.

  Welke resultaten zie ik vooral

  • Meer innerlijke rust en zelfvertrouwen
   Je blijft gemakkelijker in balans, ook in stressvolle momenten. Je ervaart meer voldoening, energie en (zelf)compassie. Je gaat vriendelijker met jezelf om.
   Je bent minder reactief op spannende momenten, waardoor je jezelf minder gauw verliest. Zo ontstaat er meer persoonlijk leiderschap en pro-actief gedrag.

  • Je bent effectiever in het omgaan met werkstress
   Je hebt vaker een helder hoofd en daardoor meer overzicht waardoor je sneller dingen af hebt, dit komt ten goede aan je werk – privé-balans.
   Je leert  op stressvolle momenten vaker minipauzes inlassen, van soms maar een paar seconden, waardoor je bewustere keuzes maakt. Je herkent sneller wat je echt nodig hebt als er meer stress is, waardoor je ook op die momenten beter voor jezelf gaat zorgen.

    

  • Je gaat beter communiceren
   De communicatie met collega’s en patiënten verloopt gemakkelijker en effectiever. Mensen merken dat je beter luistert.
   Patiënten vertellen ineens andere en belangrijkere dingen dan eerder, waardoor je effectiever kunt behandelen.
   Je voelt je meer op je gemak en kunt daardoor toch meer betekenen voor je patiënt, als je ‘niets meer kunt doen voor een patiënt”, omdat je beter in staat bent ongemakkelijke emoties te hanteren van jezelf en je patiënt.

    

  • Het wordt weer leuk thuis
   Je merkt dat het vaker lukt thuis niet continue “aan” te staan. Je bent thuis als je thuis bent. Hebt meer energie en aandacht.

    

  • Keuzes op kruispunten
   Als je specifiek komt voor een nieuwe invulling van of richting in je loopbaan, mag je verwachten beter te weten wat je echt wilt doen en waar kan de eerste concrete stappen te zetten.

    

  Voor wie?

  Ik trainde en coachte de afgelopen jaren vooral veel chirurgen, daarnaast cardiologen, huisartsen, huidartsen, oncologen, oogartsen, kinderartsen, bedrijfsartsen, een kno-arts, specialisten ouderengeneeskunde, neurologen, reumatologen, gynaecologen, een patholoog, revalidatieartsen, psychiaters, longartsen. De laatste jaren ook meer jonge artsen die bezig zijn met hun specialisatie.

  Een deel van de artsen die naar mijn coaching en retraites komen zijn ondernemende artsen die bezig zijn een nieuwe invulling aan hun vak te geven, of zijn medisch directeur of hoogleraar.
  Een aantal begeleid ik op hun eerste stappen in ondernemersschap.

  Maar de belangrijkste redenen dat artsen komen, is omdat ze te veel stress ervaren, moe of zelfs burn out zijn of omdat de samenwerking met collega’s al een tijdje stroef verloopt of merken meer fouten te maken door stress.

  Dit traject wordt meestal vergoed door werkgevers.

  Over mij

  Ik ben Sietske de Haan en sinds 2000 begeleid ik mensen in het omgaan met stress, en in aandachtiger en compassievoller leven. Vanaf 2005 coach en train ik veel artsen die op zoek zijn om op een gezondere manier duurzaam hoogwaardige patiëntenzorg te geven.

  Ik kom snel tot de kern en ik onderzoek altijd met je waar het echt knelt en waar de echte groei mogelijk is.

  Klanten zeggen over mij: onvoorwaardelijk, veilig, praktisch ingesteld, nuchter, liefdevol, gevoel voor humor.

   

  Wat zeggen artsen die het programma Gezonde Dokter volgden?

  Bij vlagen overwoog ik om helemaal te stoppen met het artsenvak

  In augustus 2021 ben ik gestart met een online coachingstraject bij Sietske, omdat ik mij al langere tijd niet helemaal gelukkig meer voelde in mijn werk en zelfs bij vlagen overwoog om helemaal te stoppen met het artsenvak. De inzichten die ik kreeg tijdens de gesprekken met Sietske zorgden voor een vernieuwde, verruimde blik voor de toekomst. Ineens werd het voor mij helder dat mijn huidige werkplek en functie niet meer voedend waren voor mij en voelde ik de sterke wens om terug te gaan naar de academie.

  Hierna is het allemaal heel snel gegaan. Precies op het moment dat ik het inzicht kreeg dat ik heel graag zou willen werken in een academische setting dichtbij huis, kwam mijn droombaan als opleider in het LUMC vacant. Een paar maanden later werd ik aangenomen voor deze functie en mag ik starten op 1 juni 2022!  Op het moment van schrijven ben ik zo enthousiast en dolgelukkig met deze stap en voel ik enorm veel energie en inspiratie als ik denk aan mijn nieuwe functie! Dit had ik een jaar geleden echt niet verwacht. Ik ben Sietske zeer dankbaar voor haar fijne, laagdrempelige begeleiding en scherpe inzicht.

  Het halfjaartraject dat ik volgde bij Sietske was echt goud waard! 

  Sa.

  Medisch Specialist

  Hierdoor voelde ik me als arts snel begrepen.

  Door de coaching bij Sietske heb ik de focus ontdekt waar ik al heel lang naar op zoek was.
  Sietske heeft een ‘bright mind’ en is op haar geheel eigen wijze doortastend mét compassie. Ze brengt haar hele hart mee in wat ze doet.

  Ze is in staat om binnen zeer korte tijd zaken terug te brengen naar de kern en benoemt daarbij elementen die ik schaar onder de ‘vergeten domeinen van ons wezen’. De oefeningen die ze vervolgens kiest voeden en herstellen deze domeinen merk ik. Dus kreeg ik mindfulnesstraining en meditatieoefeningen.

  Daarnaast kan ze goed afstemmen op haar cliënten, die voor een groot deel uit de medische sector komen, omdat ze de medische wereld ook goed kent. Hierdoor voelde ik me als arts snel begrepen.
  Vanuit haar brede professionele interesse en netwerk creëert ze in potentie waardevolle synergieën. Zo heeft ze voor mij een ontmoeting gearrangeerd met mensen waarmee ik interessante raakvlakken heb en in de toekomst wellicht een mooie samenwerking zie. Sietske is daarbij dus ook een echte ondernemer die kansen en oplossingen ziet – en waar kan ook creëert – voor haar cliënten.

  Indy Niedlich

  Patholoog en medisch manager

  Een doortastende en vooruitstrevende coach

  Alle sessies die ik bij Sietske heb gehad, verliepen via videobellen. Het voordeel is dat je in je vertrouwde omgeving een persoonlijk gesprek voert. Verder vond ik zowel de non-verbale als de verbale communicatie prettig verlopen via dit medium. Ik heb Sietske ervaren als een doortastende en vooruitstrevende coach.

  V.

  Huisarts en opleider

  Contact? Welkom!

  Je vraagt je af of deze coaching je kan helpen? Of je wilt graag eerst gewoon overleggen over waar jij nu bent met je werk en leven en wat jij nu nodig hebt? Uitvinden of er een klik tussen ons is? Plan dan een eerste gesprek, dit kost je niks, behalve een beetje tijd. Vraag hieronder een gesprek aan.

   Je kunt op drie manieren contact zoeken: 

  1. De makkelijkste manier: plan zelf je belafspraak in via mijn online agenda.
  2. Vul hieronder je gegevens in en ik mail je om een belafspraak te maken.
  3. Of wil je proberen of ik nu tijd heb? Bel direct: 06 50511578.

   

  4 + 6 =

  Ik mail je binnen twee dagen om een vrijblijvende belafspraak te maken.

  Met het verzenden van de gegevens geef je toestemming voor het verwerken en opslaan van de ingevulde gegevens. Klik hier voor het privacy- en cookiestatement.