De neuroloog belde me, omdat ze voor de tweede keer een burn-out had.

Drie jaar geleden was ze bij mij op retraite. Daarna ging het een tijd supergoed, maar het laatste jaar ging het weer mis.

Door corona, het op adrenaline werken in het ziekenhuis en veel stress thuis, was zelfzorg erbij ingeschoten… en mediteren lukte al helemaal niet meer.

Als ze al ging zitten voor de meditatie, overweldigden emoties en gedachten haar zo, dat ze er snel mee stopte en ze een Netflixserie opzette of een fles wijn opentrok.

Begrijpelijk, mediteren is gemakkelijker als het leven redelijk overzichtelijk is.

Mediteren terwijl er veel stress is of als er onverwerkte emoties zijn, vraagt extra handvatten, zodat je jezelf kunt reguleren.

Het is te leren emoties te ervaren zonder dat je er door gegijzeld wordt. We kunnen onze aandacht zo trainen dat we ruimte om emoties en stress heen ervaren en ze ons niet de baas worden. Dan kunnen we vanuit helderheid kiezen hoe we ermee willen gaan. Persoonlijk leiderschap dus. Er ontstaat op deze manier innerlijke zorgzaamheid en zelfvertrouwen. Je gaat je opgeruimd voelen en er ontstaat rust.

Soms moet je dus eerst weer even die drempel over. Doorhollen is makkelijker.

Ik zie bij veel cliënten met burn-outklachten:

  • de zorg voor patiënten of cliënten gaat voor alles
  • ze geven alles om perfect hun werk te doen…
  • … maar zetten zichzelf op het tweede plan

Nu proberen ze van alles om uit de burn-out te komen, soms door twee coaches tegelijk en stapels zelfhulpboeken.

Ze blijven dus doen wat ze ook de burn-out in geholpen heeft: veel en hard hun best doen.

Dat kan ook anders, makkelijker én leuker

Lia (*niet haar echte naam) volgde na een retraite mijn mindful coaching Gezonde Dokter. Na jaren onrust op haar werk, was  ze uitgevallen door een burn-out en bore-out.

Ze schrijft:

“Inmiddels ben ik weer volledig aan het werk maar wel op een andere manier. Het effect van de coaching in mijn werk is dat ik bewuster mijn poli’s draai en veel beter kan schakelen tussen patiënten. Ik haal meer voldoening uit mijn werk en patiënten lijken ook meer tevreden de deur uit te gaan. Wat ook opvallend is: de waas die ik al jaren in mijn hoofd had is verdwenen. Dat heldere gevoel is zo’n fijn gevoel en wil ik absoluut niet meer kwijtraken. Sietske heeft veel kennis en wat ze adviseert is evidence based en praktisch toepasbaar. Mediteren is voor mij een vast onderdeel van de dag geworden.”

Wil jij ook beter voor jezelf zorgen?

En met mijn steun een gewoonte maken van zelfzorg? Trainen van je aandacht en (zelf)compassie als innerlijke spaarpot, als een buffer waar je steeds weer op terug kunt vallen?

Bel me dan gerust (06 50 51 15 78) voor een vrijblijvend gesprek of maak hier een afspraak.

Dat gesprek kan wandelend hier in Drenthe, telefonisch of via Zoom.

Alvast meer lezen?

Lees hier meer over mijn coaching voor artsen

 

Tot ziens!

Hartelijke groet,

 

Sietske