Klanten vertellen  

Aan het eind van een belastende periode merkte ik dat ik snel boos of verdrietig was, en lang uit het lood. Dat wilde ik graag anders. Veerkracht en vreugde was wat ik in mijzelf wilde versterken, daarom ben ik de jaargroep bij Sietske gaan doen.

Ik heb sinds de jaargroep gemerkt dat ik meer ontspannen, veerkrachtig en opgewekt ben geworden en gebleven. Voor mijzelf is dat duidelijk merkbaar en heerlijk, en ook voor de mensen om mij heen. Het helpt mij om te blijven oefenen.

Joanne

Huisarts

Na de retraite heb ik in alle opzichten een nieuwe start in mijn leven heb kunnen maken.

In 2019 ging het al anderhalf jaar niet goed met mij. Ik sliep nauwelijks, ik was labiel, boos om niks en ik was te dun. Ik had een enorme behoefte aan letterlijke en figuurlijke warmte en die heb ik gevonden tijdens een retraite in de zon bij Sietske.

De stilte, de zon, de warmte, gehoord en gezien worden, hebben me enorm goed gedaan. De meditatie, de schrijfopdrachten en de persoonlijke vragen en adviezen van Sietske tussen de sessies waren heel waardevol. Ik heb veel op papier gezet in die week en lees het met regelmaat terug.

Tijdens een persoonlijke sessie tijdens de retraite heb ik met behulp van Sietske letterlijk mijn wanhopige, machteloze woede tegenover mij gezet, gekoesterd, begrepen en er vervolgens afstand van kunnen nemen.

Dat moment was het keerpunt in mijn leven.

Ik slaap weer. Ik ben weer op gewicht. Ik straal weer. Ik heb mijn rustige zelf weer gevonden en heb helpende beslissingen kunnen nemen, zodat ik in alle opzichten een nieuwe start in mijn leven heb kunnen maken. Ik heb in die week mijn kracht hervonden. Het gaat goed met mij!

Mirjam

Arts

Hierdoor voelde ik me als arts snel begrepen.

Door de coaching bij Sietske heb ik de focus ontdekt waar ik al heel lang naar op zoek was.
Sietske heeft een ‘bright mind’ en is op haar geheel eigen wijze doortastend mét compassie. Ze brengt haar hele hart mee in wat ze doet. Ze is in staat om binnen zeer korte tijd zaken terug te brengen naar de kern en benoemt daarbij elementen die ik schaar onder de ‘vergeten domeinen van ons wezen’. De oefeningen die ze vervolgens kiest voeden en herstellen deze domeinen merk ik. Dus kreeg ik mindfulnesstraining en meditatieoefeningen. 

Daarnaast kan ze goed afstemmen op haar cliënten die voor een groot deel uit de medische sector komen, omdat ze de medische wereld ook goed kent. Hierdoor voelde ik me als arts snel begrepen.
Sietske beoefent de kunst van het delen én verbinden. Vanuit haar brede professionele interesse en netwerk creëert ze in potentie waardevolle synergieën. Zo heeft ze voor mij een ontmoeting gearrangeerd met mensen waarmee ik interessante raakvlakken heb en in de toekomst wellicht een mooie samenwerking zie. Sietske is daarbij dus ook een echte ondernemer die kansen en oplossingen ziet – en waar kan ook creëert – voor haar cliënten.

Indy Niedlich

Patholoog en medisch manager

Ik heb de rust in mezelf terug gevonden en oefen mijn werk weer met plezier uit.

Ik ontdekte dat de drukte op het werk mij zo in zijn greep had dat ik aan de telefoon vaak geïrriteerd en boos reageerde naar collega’s toe. Ik heb pas hulp gezocht toen ik me realiseerde dat ik ook thuis niet altijd lekker in mijn vel zat en kortaf werd naar mijn man en kinderen. Uit angst om hun te verliezen heb ik hulp gezocht en kwam ik bij Sietske terecht. Sietske heeft me in hele korte tijd geleerd weer de rust in mezelf te vinden en mijn werk weer met plezier uit te oefenen. Ik kan weer met meer compassie voor mezelf en andere collega’s communiceren ook in tijden van drukte. Ik kan weer genieten van mijn gezin en voel me weer gelukkig. Ook merk ik dat het geluk wat ik weer in mezelf heb gevonden doorwerkt naar de mensen om me heen. Ik ben niet langer een kluizenaar die zich verstopt voor anderen maar ik durf de interactie met collega’s weer aan!

D.

Medisch Specialist

Samen met collega’s leert je dat zij vaak met dezelfde problemen worstelen als jij.

Ik heb in 2008 bij Sietske de training groepscoaching voor artsen gedaan. Samen met collega’s op een kussentje zitten, leert je dat zij vaak met dezelfde problemen worstelen als jij. Dit was aanleiding voor mij om daarna een retraite in Spanje te volgen. Het programma gaf me heel veel innerlijke rust. Ik moet er nog steeds aan denken als ik na een drukke dag naar huis fiets, ook als het regent. Dat deert me nu minder dan voorheen. Na een week was ik herboren en weer bestand tegen het leven. Ik kan het iedereen aanraden die ook de behoefte voelt er even uit te breken en aan zichzelf te werken.

Na een volgende retraite:
De mooie zomer van 2020 was voor mij stressvol door ernstige ziekte in ons gezin. In augustus deed ik uit compassie voor mezelf en naasten mee met de retraite in Bakkeveen. Het was een echt moment van rust en bezinning in een hectische tijd. De prachtige omgeving draagt daar zeker aan bij.

Jaap de Vries

Chirurg, UMCG

Ik kon eindelijk verwoorden wat er in mij leefde. 

Voor mij was de deelname aan een retraite van Sietske in Spanje een cadeau aan mijzelf. Het bleek een turning pointIk had al ervaring opgedaan met mindfulness maar deze week kreeg ik mijn stem in figuurlijke zin weer terug. En kon ik eindelijk verwoorden wat er in mij leefde. De opbouw van het programma is heel goed doordacht en de coaching komt precies op de juiste momenten. De aandacht voor voeding is een belangrijk onderdeel van het geheel: de organisatoren denken aan je lichaam en geest. Nooit geweten hoeveel je kunt zien als je je blik er maar voor open stelt… Voor iedereen die twijfelt zou ik willen zeggen: gun jezelf zo’n week!

Marianne

Arts

Dit heldere gevoel is zo’n fijn gevoel en wil ik absoluut niet meer kwijtraken.

De afgelopen jaren is er veel onrust geweest in mijn werk. Afgelopen april ben ik uitgevallen door een burn/bore out.
In juni ben ik begonnen met de coaching bij Sietske via videoverbinding. Dat werkte prima. Ik heb onder andere geleerd:
Mezelf te waarderen. Minder hard voor mezelf zijn, te luisteren naar mijn gevoel / hart en rust creëeren door te mediteren. Ik heb beter leren communiceren en kan beter voor mezelf opkomen.
Ik heb uitgevonden waar de oorzaak van deze burn/ bore out zit en wat ik nodig heb om met plezier mijn werk te kunnen doen. 

Inmiddels ben ik weer vrijwel volledig aan het werk maar wel op een andere manier. Het effect van de coaching in mijn werk is dat ik bewuster mijn poli’s draai en veel beter kan schakelen tussen patiënten. Ik haal meer voldoening uit mijn werk en patienten lijken ook meer tevreden de deur uit te gaan. Wat ook opvallend is is dat de waas die ik al jaren in mijn hoofd had is verdwenen. Dit heldere gevoel is zo’n fijn gevoel en wil ik absoluut niet meer kwijtraken.
Waarom coaching bij Sietske? Allereerst omdat ik een klik had. Maar ook omdat Sietske naar de gehele mens kijkt. In de gezondheidszorg doen we veel vanuit compassie, maar vergeten onszelf vaak. Sietske heeft veel kennis en wat ze adviseert is evidence based en praktisch toepasbaar. Mediteren is voor mij een vast onderdeel van de dag geworden.

L.

Longarts

Een doortastende en vooruitstrevende coach

Alle sessies die ik bij Sietske heb gehad, verliepen via videobellen. Het voordeel is dat je in je vertrouwde omgeving een persoonlijk gesprek voert. Verder vond ik zowel de non-verbale als de verbale communicatie prettig verlopen via dit medium. Ik heb Sietske ervaren als een doortastende en vooruitstrevende coach.

V.

Huisarts

Dankzij wat ik geleerd heb, merkte ik eerder op dat ik in die reacties ging en keuze had niet met zijn dynamiek mee te gaan. 

“Ik had vandaag een patiënt die zich door de arts van gisteren niet gehoord voelde en hij bleef doorratelen; hij praatte echt in één stuk door. Hij was angstig en dacht dat er iets helemaal niet goed was en hij met spoed naar ziekenhuis moest. Ik probeerde hem dingen te vragen, maar kwam er niet doorheen. Ik merkte dat ik boos werd, dat ik hem probeerde te overschreeuwen.

Ineens besefte ik me dat: dit gaat niet goed. En kon ik mezelf stoppen.

Dankzij wat ik geleerd heb, merkte ik eerder dan anders op dat ik in die emoties en reactie ging. Op dat moment besefte dat ik een keuze had en niet met zijn dynamiek mee moest gaan. Echt zag: “Nee, dit moet anders”.

Toen ben ik achterover gaan leunen en stil gaan zitten, heb ik rustig naar hem gekeken en hem heel vriendelijk bij zijn naam genoemd en toen kwam hij ook wat meer in het moment en ontstond er meer verbinding. Ik kon vervolgens benoemen wat ik bij hem zag gebeuren en we waren weer echt in gesprek.”

Rixt

Huisarts

Ik merk dat ik nu minder doordram, maar nieuwsgieriger ben wat de collega’s vinden 

“Ik merk dat ik nu minder doordram, maar nieuwsgieriger ben wat de collega’s vinden, ik wil nu vaker weten wat hun ideeën zijn. Maar regelmatig gaat het in de waan van de dag toch weer mis en wil ik te snel en te veel. Als ik zie dat iedereen met de hakken in het zand gaat, weet ik dat ik even moet stoppen. 

Dan ga ik ook wel eens terug naar het rijtje in mijn hoofd uit de mettameditatie (liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie) en wens ik mezelf en de anderen liefde en veiligheid en gezondheid en geluk. Ik doe dat ook tijdens operaties en dat geeft heel veel rust. In besprekingen neutraliseert het de sfeer, haalt het de angel er uit en kan ik mezelf vragen: wat zit ik te doen, wat zitten wij nu te doen?”

A.

Chirurg

De sessies hebben me enorm geholpen bij het herstel van mijn burn-out

Na een stevige burn-out waarbij ik met taal en geheugenproblemen in het ziekenhuis belandde was ik bang dat ik nooit meer zou herstellen.  Alleen al de gedachte aan het werk gaf me grote stress. Ik heb bij Sietske individuele coaching en meerdere retraites gedaan. Sietske is buitengewoon opmerkzaam, warm en sensitief; de sessies met haar hebben me enorm geholpen bij het herstel van mijn burn-out.  Ze heeft me geleerd om veel meer naar mijn lijf te luisteren, liefdevoller met mezelf om te gaan, mijn behoeftes duidelijker te articuleren en beter mijn grenzen aan te geven. Ik kan nu op een andere en gezondere manier met mezelf omgaan en sta weer veel positiever in het leven.

Joost

Manager in de publieke sector

De retraite Gezonde Dokter was voor mij echt een heel waardevolle ervaring, waar ik de rest van mijn leven wat aan ga hebben.

Ik vond de sfeer in de retraite Gezonde Dokter in Spanje heel prettig. Het was veilig en liefdevol, het eten was geweldig. De plek pal aan zee paste helemaal bij me.

Wat ik inhoudelijk heel waardevol vond was dat ik nu echt ervaren heb wat mindfulness is. Het “labelen” van wat je ervaart, hielp me ook minder in gedachten te zijn, maar er van een afstand naar te kunnen kijken.

Verder vond ik de geweldloze communicatie en deep listening heel behulpzaam en leerzaam.

Ik ga nu  in elk geval milder met mezelf om, weet beter wat er in me speelt en kan met wat meer afstand en overzicht naar stressvolle dingen kijken.

De retraite heeft me gemotiveerd thuis dagelijks 20 minuten blijven mediteren, me te blijven verdiepen door welke voeding ik me beter voel en in plaats van online te zijn of voor de televisie te zitten, weer meer dierbare mensen op te zoeken.

De retraite Gezonde Dokter was voor mij echt een heel waardevolle ervaring, waar ik de rest van mijn leven wat aan ga hebben. 

Volgens mij zou zo’n retraite goed zijn voor iedereen. 🙂

Karin Houtman

Dermatoloog