Over Sietske de Haan 

 

Mijn naam is Sietske de Haan ik ben de oprichter van Gezonde Dokter en ben één van de eerste mindfulnesstrainers in Nederland.

Vanaf 2000 begeleid ik mensen in het omgaan met stress en train ik mensen in aandachtiger en compassievoller leven. Vanaf 2005 train ik veel artsen en andere drukbezette mensen die op zoek zijn om op een gezondere manier het mooiste van zichzelf in de wereld te zetten.

Ik onderzoek altijd met je: wat is écht belangrijk voor je?
Wat beweegt jou?
Wie wil je zijn?
Wat wil je echt DOEN in je leven?

Klanten zeggen over mij: onvoorwaardelijk, komt snel tot de kern, veilig, liefdevol, praktisch ingesteld, nuchter, gevoel voor humor.

 

Wil jij ook samen onderzoeken wat jij nodig hebt? Voor wat jij in de wereld neer wilt zetten. Als arts en mens met een mooie missie?

Om steeds meer te leven vanuit zelfzorg, zelfcompassie en compassie voor de wereld om je heen.
Belangrijke voorwaarden om gezond en bevlogen te kunnen werken.

Mijn eigen geschiedenis:

Ik heb zelf de kracht van mindfulness en compassie ervaren in de tijd dat ik als jongvolwassenen jarenlang ernstig ziek was. Ik ontdekte hoeveel je met je geest voor jezelf kunt doen, als het er echt op aan komt.

Ik zag dat geluk en innerlijke rust in essentie niet afhangt van je omstandigheden.
Tegenwoordig kan ik weer hardlopen, aan krachtsport doen en intensief in mijn eigen bedrijf werken. Maar toen ik eind twintig was, was ik bijna volledig bedlegerig en kon ik alleen op betere dagen naar buiten met een rolstoel. Dit was het gevolg van een chronische ziekte die zich vanaf mijn veertiende openbaarde. Ik had verwacht als trainer vooral mensen te trainen die ook te maken hebben met ziekte, maar kreeg al gauw meer artsen, coaches en psychologen en mensen uit het onderwijs, managers en bedrijfseigenaren. Ik leer je wat ik zelf ook dagelijks in de praktijk breng.

In de periode vóór mijn meest zieke tijd heb ik gelukkig leren mediteren en ervaren dat ik gelukkig kan zijn, veel liefde en diepe kalmte kan ervaren, ongeacht hoe ziek ik ben.

Ik voelde hoeveel kracht en inzicht dit gaf, dus flink ziek ging ik zelfs regelmatig op retraite: liggend mediteren kan ook.
Ik leerde diepgaand ervaren hoe zelfs de kleinste gedachte effect heeft op de energie in ons lichaam en was extra gemotiveerd om dit proces in goede banen te leiden.

Mijn meditatie-ervaringen hebben me door die ziekste periode geholpen, ik kon ‘mezelf ‘ blijven ervaren als meer dan ziek: als bewustzijn en liefde. Daarnaast merkte ik hoe positief die ervaringen doorwerkten in mijn lichaam.

Toen ik begin dertig was kwamen er medicijnen die me nog verder hielpen en een heel goed voedingsadvies en ben ik doorgegaan met beoefenen van meditatie en later ook chikung. Ik knapte steeds verder op.

Ik wist dat ik niets liever wilde dan dit ook delen.
Na veel retraites en opleiding ben ik in 2000 begonnen met begeleiden van vipassanameditatie en in 2005 heb ik mijn eigen mindfulnesscentrum opgericht, Sense Aandachttraining in Groningen.
Na 8,5 jaar heb ik dit centrum verkocht en ben vervolgens grotendeels in het buitenland gaan werken in retraites en (online) coaching.

Vanaf het begin heb ik vooral veel artsen getraind. Een groep die zelfzorg, (zelf)compassie en energie- en aandachtsmanagement goed kan gebruiken. Het prettige van het trainen van artsen is de gedeelde praktische instelling en zorg voor anderen. Als artsen zelf echt aandachtig zijn en (zelf)compassie ontwikkelen, kunnen ze ook veel meer kunnen betekenen voor de mensen met wie ze werken en wellicht ook burn-out voorkomen.

Verder train ik veel drukbezette mensen in allerlei andere verantwoordelijke banen.

Ik werk in een aantal trainingen samen met de huisartsen Ans Tiessen, Margreet Teelken en Vivian van Vliet. 

Mijn grootste drijfveer is compassie en aandacht inzetten daar waar het het hardst nodig is.

Het team achter Gezonde Dokter

Margreet Teelken

Huisarts

Mijn missie is om andere artsen goede zelfzorg te laten ervaren, zodat zij geïnspireerd raken en vanuit hun hart zichzelf en hun patiënten zullen uitnodigen hetzelfde te doen. Op deze wijze kan het welzijn van ons allen verbeteren.

Onder goede zelfzorg versta ik: leven met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander, het eten van volwaardige voeding, regelmatig bewegen en zorgen voor goede slaap en ontspanning.

Zelf heb ik gemerkt dat ik door dagelijks te mediteren en mindfulness te beoefenen veel meer rust ervaar. Verder ben ik me hierdoor bewuster van wat zich in het moment afspeelt en dat helpt me om betere keuzes te maken die passen bij wat écht belangrijk is in mijn leven.
Ik gun iedereen Mindfulness, het zet je even stil, haalt je uit de ratrace en helpt je te focussen op je eigen wijsheid die altijd diep in jouw al aanwezig was, maar die je door de drukte niet kon vinden.

Ans Tiessen

Huisarts

Mindfulnesstraining heeft mij geholpen tijdens het werken de momenten beter te herkennen waarop de drukte de overhand krijgt of waarop contact niet optimaal verloopt; momenten die veel energie kosten.

(H)erkennen in plaats van stug doorgaan helpt al. Daardoor kan ik ook beter onderscheiden wat me op zulke momenten zou kunnen helpen en blijkt er soms meer mogelijk dan ik eerst dacht. Zo kan ik zoveel mogelijk dokteren op een manier die bij mij past, waar ik achter sta, waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg!

Vivian van Vliet

Huisarts

Mindfulness, compassie en geweldloze communicatie helpen mij als wandelaar om deze weg te zien.
Ik voel meer, fijne en vaak ook niet fijne sensaties. Ik zie meer mooie en ook pijnlijke dingen, vooral in mezelf. En ik voel steeds vaker dat ik ’oké’ ben, met alles wat ik ervaar en doe. Daar ontstaat ruimte, waarin ik groei als moeder, partner, familielid, vriendin, dokter en collega. Ik gun dit een ander ook.

Maak kennis met jouw ervaren trainer en coach,
Sietske de Haan