Wat kost het jou om niet naar je lichaam te luisteren?

 

Luister je minder vaak naar jezelf dan je zou willen?

Omdat je meegesleurd wordt door de drukte van de dag? Omdat de zorg voor je patiënten altijd voor zorg voor jezelf gaat? Of zo vaak zo moe bent, dat je afwisselend heel actief bent en dan de totale verdoving in gaat?

Herkenbaar.

En het kost ons veel. Als we uit balans raken, laten ons lichaam en onze geest ons dat weten. Eerst met subtiele signalen, fluisteringen bijna, vervolgens begint het te roepen als we er niets mee doen, tot lichaam en geest schreeuwen…

1 op de 7 mensen die een werkzaam leven hebben, hebben burn-outklachten. Het NRC heeft enige tijd geleden over de kosten ervan een artikel geschreven. Burn-out betekent gemiddeld 242 dagen dat je niet kunt werken. Werkgevers zijn gemiddeld 60.000 euro kwijt aan mensen met een burn-out. Als je arts bent, wat zijn dan je kosten? En misschien nog belangrijker: wat kost het je aan niet terug te halen tijd van leven, als je niet je eigen stem en eigen wijsheid hoort? Vooral óverleeft en minder aan leven toekomt?

Een model dat Dr. Jon Kabat Zinn in zijn boek “coming to our Senses” aanhaalt, is het model van Dr. Gary Schwartz.

Als ik het in mijn trainingen laat zien, geeft dat mensen veel inzicht en motivatie om beter naar zich zelf te luisteren.

In het Engels ziet dat er zo uit:

Dis-attention

Dis-connection

Dis-regulation

Dis-order

Dis-ease.

Het model laat zien dat als we geen aandacht (disattention) hebben voor de signalen van ons lichaam en geest, we niet in contact zijn (disconnection) met belangrijke informatie die ons eigen systeem ons geeft. Dat betekent dat we onszelf niet optimaal kunnen ondersteunen. De kans is vervolgens groot dat er ontregeling (disregulation) ontstaat in de natuurlijke balans, hormonaal, energetisch, emotioneel. Nog steeds willen we dit liever niet voelen en kiezen we misschien voor snelle oplossingen van pijnstillers, te veel cafeïne of alcohol, harder werken en mentale verdoving.

Dit kan ons systeem steeds verder ontregelen wat vervolgens chaos of disorder op celniveau, in weefsels, organen etc. doet ontstaan en kan leiden tot een totale ontregeling of ineenstorting: burn-out, ziekte (disease) of emotioneel totaal uit balans zijn.

Vaak begint deze ongezonde neerwaartse spiraal met verzet tegen toelaten van onprettige gevoelens. Dat kan moeheid zijn, verdriet, angst, pijntjes of onze behoefte aan rust en meer slaap. Wegdrukken van deze informatie betekent helaas vaak later veel meer pijn, uitputting etc.

Hoe zou het zijn om toleranter te zijn ten opzichte van onprettige gevoelens? Te beseffen dat ze niet fout zijn, of jij fout bent (dat vertelt ons hoofd ons heel snel gek genoeg als we ons onprettig voelen, stink er niet in!) Zodat je ze daardoor eerder opmerkt en er iets mee kunt doen?

Hoe zou het zijn wat vaker even te checken bij jezelf en alle weersgesteldheden in jezelf toe te staan? De prettige en onprettige? Met de erkenning, dat prettig prettig is en onprettig, onprettig? Om dan heel zachtjes ‘ja’ te zeggen tegen dit moment en te verzachten met wat er nu te voelen is?

Mijn eigen ervaring en die van mijn cursisten is dat het oplucht. De pijn, moeheid of emotie is er nog, maar gelukkig is er even niet meer het vechten ertegen en het oordelen erover.

We kunnen met open hart bij de realiteit van dit moment zijn.

We herkennen eerder wat we nodig hebben.

Leren dit moment echt toe te staan zoals het is. Liefdevol: Ja, zo, is, ..het, ..nu.

Dan is de kans groot dat deze zorgzame aandacht je weer in liefdevolle verbinding brengt met de realiteit van hoe het nu is met je lichaam en je geest, zodat je er beter voor kunt zorgen, met rust, beweging, slaap, heerlijke gezonde voeding en keuzes die jou voeden. Een gezonde leefstijl in kunt zetten, en zo ook je patiënten motiveren het zelfde te doen.

En gelukkig, omdat ons fysieke en emotionele systeem altijd de neiging zal hebben te herstellen, schep je hiermee de beste voorwaarden. Dit betekent weer meer balans, innerlijke rust en meer energie.

In het Engels:

Attention

Connection

Regulation

Order

Ease.

Dus al lezend: hoe is het om nu even te stoppen en te voelen hoe het nu met je is.

En jezelf de vraag te stellen: ‘wat heb ik nu echt nodig? ‘

Hoe zou het zijn om niet persé het meest gemakkelijke, maar wel het beste voor jezelf te doen?

Wil je hier eens mee oefenen?

Onderaan deze blog kun je een van de favoriete oefeningen van mijn cursisten downloaden.

Je nog even laten motiveren door een ervaring van mijn cursisten?

R, heeft dermosclerose. Dit betekent pijn, flinke vermoeidheid en ze heeft veel last van haar longen. Ze schreef dat ze na de retraite veel aan zelfzorg deed, bijna geen pijn meer had, en geen pijnmedicatie meer nodig had. Dit vond ze een hele winst.

Maar ze merkte ook dat als ze een tijdje minder op haar lichaam lette, ze weer meer smokkelde met eten.

Toen ze weer een bodyscan-meditatie deed, voelde ze hoe het met haar was en merkte dat haar tenen en vingers weer opgezet waren. “Tijd voor actie” schreef ze. In haar geval merkte ze dat de qigong en de voeding haar enorm hielpen.

(Zozeer zelfs dat ze schreef: “De laatste controle was de arts helemaal verbaasd: de longfunctie was verbeterd, iets wat eigenlijk onmogelijk was…

Dus ja, ik zou zo door moeten gaan. ”)

Hoeveel balans en herstel gun jij je lichaam en geest elke dag? En wat zou jou het liefst op dagelijkse basis goed helpen? 

Maak een plan en ga ervoor!

Ik wens jou en je patiënten veel gezondheid en levenslust!

Sietske.

Ps. Wil je samen aan de slag? Bel me voor een gratis kennismakingsgesprek: 06 50511589 of maak een afspraak in mijn agenda.