Nee zeggen om ja te kunnen zeggen

 

Een plaspauzevrije dag.
Een term die als grappig bedoeld is onder medisch specialisten, vertelde een deelnemer.
Plaspauzevrije dagen zijn dagen waarop ze zo weinig drinken, dat ze geen tijd kwijt zijn aan wc-bezoek.
Dat scheelt weer.
 
Ondernemers in een wereld vol concurrentie en afleiding zie ik proberen een gezond bedrijf te hebben door regelmatig 7 dagen per week te werken en te beknibbelen op slaap, voeding, rust, sociale contacten. Ze beknibbelen daarmee op de belangrijkste pijler onder hun bedrijf: hun eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid.
 
Van een mindfulnesscentrum in het buitenland hoorde ik dat het geven van de training Mindfulness Based Stress Reduction regelmatig leidde tot Mindless Spaced Stress Production. En daar heb ik me ook wel eens in herkend.
 
In de hectiek van een te drukke en ongezonde omgeving, verliezen veel mensen hun eigenheid en gezond verstand en vergeten ze genoeg te drinken, te rusten, te genieten en stil te staan bij zichzelf.
Dan voelen ze pas hoe moe ze zijn als het te laat is. En zijn ze ‘ineens’ burn-out.
 
Bedrijfsartsen vertellen me dat steeds meer mensen omvallen met ernstige burn-outklachten.
Vroeger kregen ze mensen op de been door hen zelf weer sterk te maken, maar dat nu te vaak de werkplek of de maatschappij voor hen een gekkenhuis is en dat daar niet tegenop te rusten en te trainen is.
 
Lukt het jou temidden van de hectiek van je leven, zelf te blijven zien en kiezen wat wel en niet gezond werken en leven is?
Waar je wel en niet gelukkig en tevreden van wordt?
 
Ik ben nu weer een week op een heel stille, prachtige plek in de natuur met een groep uitgeputte mensen.
 
We zijn in een stilteretraite en ik zie de deelnemers steeds rustiger bewegen, meer ontspannen, zich koesteren in de zon. De meditaties worden stiller en verdiepen zich.
Tussen de meditaties door is er vrije tijd en zit iedereen deze week offline rustig wat uit te kijken over de bebloemde berghellingen en het intens blauwe meer. Per dag zie je hun gezichten veranderen.
Botox van binnenuit.
 
Ik merk zelf ook hoe diep mijn lichaam ontspant door gewoon te zitten en te kijken, te ruiken en te luisteren.
Ik dacht terug aan iets wat ik in 2009 schreef.
Ik had toen een stille dag voor mezelf thuis met mooie boeken en Mozart en schreef:
 
‘Bladerend in een van de boeken waarmee ik me omringd had, trof me de titel van een hoofdstuk:
 
The infidelity of busyness.
 
Het is uit het boek van Jon Kabat-Zinn, Coming to our senses.
 
Hij schrijft:
 
“Saying ‘yes’ to more things than we can actually manage to be present for with integrity and ease, is in effect saying ‘no’ to all those things and people and places we have already said ‘yes’ to.”
 
Hij legt uit waarom hij dat vindt: Als we tegen teveel dingen ja zeggen worden we zo overspoeld, dat de kans bestaat dat we geagiteerd, afgeleid en in beslag genomen door onszelf en de drukte, niet meer met gemak en aandacht mensen en situaties tegemoet kunnen treden.
 
Juist doordat zoveel zo belangrijk voor ons lijkt en we niet realistisch kiezen, ook puur wat tijd betreft, zijn we onszelf en anderen ontrouw.
 
Nee zeggen tegen het een is dan ja zeggen tegen het andere,
minder doen is dan meer ruimte en rust hebben om er echt te zijn en echt te léven en je ontspannen en tevreden te kunnen voelen.
 
Dit kan ik op bepaalde momenten goed invoelen en maakt het een stuk gemakkelijker om vaker nee te zeggen, ook tegen mijn eigen plannen.
 
Omdat ik ja wil zeggen tegen wat echt belangrijk en essentieel is.
 
Iedereen heeft deze rustmomenten nodig om te herstellen van inspanning en optimaal en bevlogen te functioneren.
Als je continu in de actiemodus of zelfs in de stressmodus staat, gaan veel ‘onderhoudssystemen’ in je lichaam en geest op de spaarstand en heb je meer kans op spijsverteringsklachten, slaapproblemen en hormonale problemen.
Dat vreet energie, je kunt je steeds minder focussen en dingen gaan gewoon minder goed.
 
 
Herken je het?
 
Ben je er aan toe in de veelheid van alles steeds sneller te herkennen wat een echte JA is?
Wil je JA zeggen tegen je eigen gezondheid, energie, bevlogenheid?
Liefdevol en helder NEE leren zeggen tegen dat wat te veel van je gezondheid en kostbare leven eist?
 
Overweeg dan mee te gaan met een van de retraites. 
 
Wat zeggen eerdere deelnemers:
Karin, een dermatoloog uit Den Haag was hier drie weken geleden in de speciale retraite voor artsen en was daar erg aan toe, ze schreef na afloop:
“Wat ik naast de veilige en liefdevolle sfeer inhoudelijk heel waardevol vond, was dat ik nu echt ervaren heb wat mindfulness is. Het “labelen” van wat je ervaart, hielp me minder in gedachten te zijn, maar er van een afstand naar te kunnen kijken.
 
Verder vond ik de geweldloze communicatie en deep listening heel behulpzaam en leerzaam.
 
Ik ga nu in elk geval milder met mezelf om, weet beter wat er in me speelt en kan met wat meer afstand en overzicht naar stressvolle dingen kijken.
 
De retraite heeft me gemotiveerd thuis dagelijks 20 minuten blijven mediteren, me te blijven verdiepen door welke voeding ik me beter voel en in plaats van online te zijn of voor de televisie te zitten, weer meer dierbare mensen op te zoeken.
 
De retraite Gezonde Dokter was voor mij echt een heel waardevolle ervaring, waar ik de rest van mijn leven wat aan ga hebben.
 
Volgens mij zou zo’n retraite goed zijn voor iedereen.”
 
 
Wil jij ook weer helder krijgen waar jij je kostbare tijd aan wilt geven?
En ook leren hoe je dat echt kunt gaan doen?
De komende maanden geef ik in verband met corona geen groepsretraites, wel kun je een individuele retraite volgen in Norg, of met een klein groepje komen. Ik regel dan afzonderlijke huisjes of Bed and Breakfast. Of leer dezelfde vaardigheden in het coachingstraject.