Mindfulness in de spreekkamer

Ik vroeg huisarts Margreet Teelken wat voor haar de effecten van mindfulness zijn in haar werk.

Ze vertelde: “Het helpt me tijdens een drukke dag toch af en toe even aandacht hebben voor wat er speelt in mijn hoofd en lijf. Zo blijf ik vriendelijker voor mezelf en geduldiger naar mijn patiënten.”

Gevaar van de automatische piloot

“Als ik niet erg mindful ben, dan merk ik tijdens drukke dagen dat ik ongemak als spanning in mijn schouders of buik het liefst negeer en steeds harder ga lopen (letterlijk en figuurlijk). Aan het einde van de dag raakt mijn geduld steeds sneller op en krijg ik soms gedachtes als ‘Hoe kan ik deze persoon zo snel mogelijk weer uit mijn spreekkamer krijgen?’ Het druist volledig in tegen waar ik voor sta: echt contact met patiënten. En dat geeft alleen maar steeds meer negatieve lading in hoofd en lijf. Gevolg: eenmaal thuis ben ik doodmoe.”

Praktisch mindfulness toepassen

“Wat ik ik tegenwoordig doe om mezelf af en toe te resetten: (probeer het zeker uit!)

  • Een adempauze nemen, tussen 2 patiënten door 3x diep in en nog langer uitademen en je aandacht sturen naar de ademhaling, niet naar wat net was of straks moet.
  • Vertragen in lopen, het voelt paradoxaal maar als je wat vertraagt, bijvoorbeeld als je naar de wachtkamer loopt, roep je heel anders de volgende patiënt op.
  • In de lunchpauze even naar buiten gaan en dan focus ik op wat ik hoor en zie in de omgeving (liefst wat groen.)
  • De 3 minuten ademruimteals je daar één keer vertrouwd mee bent, kun je die ook heel kort beoefenen. Ook dat helpt je om te resetten en vriendelijker met de dagelijkse stress om te gaan.”

“Als ik mezelf dus bij de les houd, heb ik het geduld om de patiënt echt haar of zijn verhaal te laten doen, zonder te snel te onderbreken. Ik merk dat ik daardoor sneller relevante informatie van ze krijg. Dit maakt dat mijn spreekuren niet onnodig uitlopen.
Mijn dagelijkse mindfulness-beoefening  thuis voor ik vertrek, is een belangrijke basis om me door de dag heen aan bovenstaande reset-momenten te herinneren.

Het lijkt tijd te kosten, maar ik krijg de geïnvesteerde tijd dubbel terug omdat ik energieker blijf op deze manier.”

Probeer het eens! We zijn benieuwd naar je ervaringen.