Niet de stress zelf, maar het gebrek aan herstel is het probleem

 

Hoe vaak voel jij je ontspannen? Hoe vaak heb je het gevoel dat dingen gemakkelijk en in een flow gaan?

Niet zo vaak?

Onderzoek dan eens of je genoeg tijd neemt voor echte pauzes, waarin je even een kort herstelmoment hebt.
Dit is zo belangrijk om op een plezierige manier te kunnen doen wat je wilt en soms moet doen.

Zonder momenten van echt even niets doen en stilte, lukt het niet om te blijven luisteren naar jezelf. Vooral naar je wijze zelf. Gelukkig zijn korte momenten al genoeg om te resetten.

In mijn coachingssessies, zelfs de telefonische, merken mensen altijd dat als we een meditatie van drie minuten doen, hoeveel inzicht, rust en helderheid dat meteen geeft. Dat ze even weer in de realiteit aankomen in plaats van reactief voortgedreven of geblokkeerd te zijn.
Ze merken dat zo’n korte pauze een krachtig momentje van herstel is.

Deze minipauzes zijn van onschatbare waarde om in balans te blijven.

Ze helpen je op ervaren hoe belangrijk het is om net zoveel te herstellen als dat je in actie bent. Je kunt niet uitgeven wat je niet spaart en opbouwt.

Ik hoor regelmatig van mensen dat als ze hun stille pauzemomentjes serieus nemen, ze besluiten wat dingen uit hun agenda te schrappen en te kiezen voor meer genieten, rusten en opbouwen. Plotseling is er het besef en de opluchting dat niet alles belangrijk is wat hun gestreste hoofd hun doet geloven.

Bedrijfsarts Willem van Rhenen schreef in het NRC van 17 december 2018: “We werken niet te veel, we laden te weinig op” en “We negeren de vraag: wat gééft energie?”

Suzan Kuijsten en Carolien Hamming scheven in hun boek ’Gek op stress’ dat in januari verscheen:  “Niet de stress zelf, maar het gebrek aan herstel is een probleem.

Zelf merk ik dat een avond volledig offline met een inspirerend boek bij de kachel me echt oplaadt. Ook meditatie, een wandeling in stilte door het bos of in Spanje langs het strand geeft me energie.

Dus hoe herstel jij? Waar krijg jij energie van? 
Hoe zorg jij dat je je batterij elke dag of elke week echt weer oplaadt? Dat je “saldo” positief blijft of misschien wel groeit, zodat je onverwachte “uitgaven” kunt opvangen.

Mocht je mijn 3 minuten adempauze nog niet kennen, die beluister je hieronder.

Een aantal andere tips:

  • Mocht je een dag grotendeels in stilte willen zijn, plan eens een dag met jezelf in het bos, en zet je mobiele data of zelfs je telefoon uit.
  • Plan al verder vooruit de afspraken met jezelf en dierbaren om te genieten, te rusten, lummelen en niets te doen en respecteer die net zo als je werkafspraken.
  • Bouw een discipline op van dagelijks mediteren, schrijven, yoga of qigong als je dit nog niet doet. Het is echt goud waard! Al doe je het maar 10 minuten per dag. Maar doe het dagelijks.
  • Echt krachtig: neem eens 20 minuten en blijf schrijven over de vraag: waar krijg ik energie van en waar wil ik echt meer tijd voor maken. Vaak komen er na wat langer doorschrijven weer extra mooie ideeën.

Succes!

En ik hoor graag van je als je zelf aanvullingen hebt op dit rijtje.

Liefs,

Sietske