Jaargroep artsen (online)

Zelfzorg, zelfcompassie en compassievolle communicatie als basis voor goede patiëntenzorg.

 

Jaargroep zelfcompassie en mindfulness voor artsen

start 23 oktober 2024


Voorkom een (nieuwe) burn-out, versterk je energie en levenslust, zodat je met minder stress goede zorg kunt geven, op een manier die bij jou past en je energie overhoudt voor jezelf, je familie en vrienden.

Werken als arts is topsport. Je houdt van het hoge niveau van zorg geven, er voor je patiënten kunnen zijn, je houdt van uitgedaagd worden, maar dat vraagt ook dat je in topvorm moet kunnen zijn en blijven.  Dat is een uitdaging in de zorg. Voor topsporters wordt goed gezorgd: massages, coaches, uitgekiende voeding, training- en herstelprogramma’s. Van jullie hoor ik regelmatig: “wie zorgt er voor ons? “

Artsen die eerder retraites en halfjaartrajecten volgden, merken dat het vol blijven houden van zelfzorg, mindfulness  en zelfcompassie in je eentje niet altijd meevalt, terwijl het zoveel opleverde. Andere deelnemers zoeken verdere verdieping.

Een aantal van jullie vroegen me daarom of ik een (online) jaargroep voor artsen zou willen starten. En dat doe ik graag!

We starten 23 oktober. Je kunt instromen tot en met november.

De basis van het programma is de beoefening van aandacht/mindfulness, zelfcompassie en geweldloze communicatie en dit zo effectief mogelijk toepassen in de dagelijkse praktijk . Dit is zo’n belangrijke en effectieve manier je persoonlijk leiderschap te vergroten en te ontdekken waar je meer regie en rust kunt vinden.

Ook deel ik oefeningen uit de lichaamsgerichte stress-en traumatherapie Somatic Experiencing om je eigen stresssysteem te leren reguleren in stresssituaties en leer ik je hoe je dat kunt overdragen aan patiënten. 
We bespreken ook elke keer waar jullie tegen aan lopen in je werk en hoe je wat je hier leert kunt toepassen. In eerdere groepen merk ik ook dat deelnemers elkaar ook inspireren in het vinden van oplossingen.

 

Onderwerpen in deze jaargroep voor artsen:

– zelfzorg als onmisbare basis voor gezonde patiëntenzorg. Maar hoe?

– persoonlijk leiderschap

– veerkracht

– praktijkgerichte communicatie zoals omgaan met complexe en stressvolle situaties in de spreekkamer of je team

– ontdekken waar en hoe je grenzen kunt aangeven en voor jezelf kunt zorgen in het systeem van de huidige gezondheidszorg

– leren van zelfregulatie bij sterke stressreacties en dat kunnen overdragen aan je patiënt

– belichamen van mindful medicine

– wetenschappelijke achtergrondinformatie over mindful medicine

– compassionate care in de praktijk brengen

– omgaan met intergenerationele verschillen in je team/organisatie

– onderwerpen die jullie zelf inbrengen

Voorafgaand aan de start van de groep, stel je duidelijke doelen en maken we een plan hoe dit te bereiken.

Wat wil je graag dat er verandert door een jaar mee te doen aan deze groep? In de loop van het jaar houden we dit voor ogen.

 

Waaruit bestaat deze jaargroep:

✔️ Maandelijkse bijeenkomsten online via Zoom op woensdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur, met meditatie, uitwisseling, achtergrondinformatie over onderstaande onderwerpen plus wat jullie aandragen. Als je een keer mist, krijg je de opname.

✔️ Elke maandagochtend om 9.00 een start van de week van 10 a 15 minuten. 

  Dit is later terug te kijken in leeromgeving.

✔️   1 stiltedag midden in het land met in middag ruimte om van elkaar te leren via o.a. Interpersonal Mindfulness.

(Naar behoefte plannen we nog een gezamenlijke lunch in of extra live trainingsdag) 

✔️Toegang tot leeromgeving/app met korte oefeningen en informatie. Er komt elke maand iets bij.

✔️Besloten groep op de app waar je met elkaar kunt uitwisselen over onderwerpen die in de training aan bod komen. Ook mij kun je daar vragen stellen.

✔️2 individuele gesprekken met mij van een uur, naar behoefte in te plannen.

 

Voor wie:

Deze groep is voor artsen die eerder een retraite of coachingstraject bij mij gevolgd hebben of een 8-weekse mindfulnesstraining. Heb je elders een training gevolgd, laten we dan voor aanvang even kennis maken. Je kunt hieronder een afspraak inplannen.

 

Data:

23 oktober, 20 november, 18 december 2024

 22 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei, 18 juni, 9 juli, 10 september, 12 oktober 2025

Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur. Uiteraard hoop ik dat je er elke keer bij bent, maar als je een keer moet missen, kun je de bijeenkomst terugkijken.

Verder plannen we nog een of twee stiltedagen in. De data van de gesprekken kun je inplannen op momenten dat je er behoefte aan hebt.

 

Joanne, een huisarts die eerder met een jaargroep meedeed, schreef:

Aan het eind van een belastende periode merkte ik dat ik snel boos of verdrietig was, en lang uit het lood. Dat wilde ik graag anders. Ik wilde veerkracht en vreugde in mijzelf versterken, daarom ben ik de jaargroep bij Sietske gaan doen. Ik heb sinds de jaargroep gemerkt dat ik meer ontspannen, veerkrachtig en opgewekt ben geworden en gebleven. Voor mijzelf is dat duidelijk merkbaar en heerlijk, en ook voor de mensen om mij heen. Het helpt mij om te blijven oefenen.

 

Kosten:

De prijs van dit jaarprogramma is € 2700,–.

Dit kan eventueel in termijnen betaald worden.

Werkgevers vergoeden meestal mijn programma’s of zet je persoonlijke opleidingsbudget in. Vraag me even naar de mogelijkheden.

 

Ik heb er veel zin in, eerdere jaargroepen waren een feest. Ben jij erbij?

 

Hartelijke groet,

 

Sietske 

 

 

Regelmatig hoor ik van de artsen in de trainingen dat ze zichzelf te weinig rust en ontspanning gunnen. Anderen schrijven zichzelf verslavende medicijnen voor om te kunnen slapen, te kunnen ontspannen en minder te piekeren. Of ze missen steun van HR of hun managers om op een gezonde manier op dit hoge niveau de zorg te leveren die dag in dag uit van ze gevraagd wordt. In de internationale artseneed van het WMA is in 2017 het belang van zelfzorg voor artsen als basis van gezonde zorg toegevoegd:

I WILL ATTEND TO my own health, well-being, and abilities in order to provide care of the highest standard.

Dit jaartraject is bedoeld je hierin te ondersteunen. Van harte welkom!