Begin met een gebroken hart
Deze zin kwam vorige week woensdagochtend ineens heel rustig bij me op, nadat ik eerst vol afschuw “nee!” riep, toen ik de uitslag las van de verkiezingen in de VS en mijn lijf zich aanspande en mijn gedachten begonnen te ratelen.
“Hoe kan het dat iemand met zoveel leugens en haat, iemand die veroordeeld is, toch weer president wordt? Hoe kan iemand die de belichaming is van vrouwenhaat, vreemdelingenhaat, zoveel stemmen krijgen? Wat doet dit met vrouwen, met meisjes, met jonge jongens en mannen die ook een boodschap meekrijgen. Met de politiek in Nederland en Europa. Wat gaat vier jaar Trump doen met het klimaat, veiligheid, democratie, eerlijkheid, medemenselijkheid?”
“Begin met een gebroken hart”, klonk het in mijn hoofd.
Mijn lijf kalmeerde en mijn hoofd werd helder.
‘Begin met een gebroken hart‘, is de eerste zin van het boek ‘Alles is hier welkom’, of ‘Welcome the Onwelcome’, van de Boeddhistische leraar Pema Chodrön.
Ik was een tijdje geleden in het boek begonnen en de eerste pagina’s gaven me meteen energie en zetten me weer op scherp.
Ze herinnerde me helder en zonder omwegen aan wat ik het allerbelangrijkste vind: aandachtig, zorgzaam, moedig en met compassie leven. Oordelen herkennen als oordelen en leren pauzeren.
Het voelde als extra aanmoediging voor mijn meditatie en werk, deze heldere en radicale verwoording van de keuze die ik al heel lang geleden gemaakt heb, maar die soms ook ondergesneeuwd raakt.
De ondertitel van haar boek is:
Wholehearted living in a broken hearted world.
Pema Chodrön moedigt ons in haar boek aan om met een open hart te leven, ook wanneer we geconfronteerd worden met moeilijke situaties of pijnlijke emoties.
Ze zegt dat juist door ons hart te openen, zelfs in de pijn, we toegang krijgen tot een bron van innerlijke kracht.
Het betekent dat we de moed vinden om de werkelijkheid te zien zoals die is, zonder weg te vluchten of ons af te sluiten. Het is die kwetsbare, open en moedige houding die ons uiteindelijk helpt om met meer mededogen te leven, zowel naar onszelf als naar anderen. Om zorgvuldig te kijken naar wat hier en nu echt gaande is en steeds weer de verbinding op te zoeken.
Het is meer nodig dan ooit. Met zoveel pijnlijke dingen die nu in de wereld gaande zijn
En leven vanuit deze houding gaat niet vanzelf.
Pijn voelen doet zeer
Maar met niet voelen, niet zien, verliezen we ook het vermogen te ontdekken wat we kunnen doen om een situatie beter te maken en verliezen we ook levenskracht.
Niet voelen betekent ook minder vreugde en liefde voelen.
Veerkracht
Natuurlijk is er een grens aan wat we aan pijn aan kunnen.
We hebben niet voor niets automatische beschermingsmechanismen, die ons helpen niet overweldigd te raken of helpen te overleven.
Een andere keer zal ik daar wat verder op in gaan.
De basisprincipes van de coaching en trainingen van Gezonde Dokter
De innerlijke houding die ik hier beschrijf past ook goed bij de gedachte van Gezonde Dokter: Als zorgverlener heb je te maken met veel pijn en lijden. Het is een kunst om je compassie te behouden zonder jezelf uit te putten. Het gaat om een balans tussen betrokkenheid en zelfzorg, zodat je in je werk én in je leven steviger en veerkrachtiger staat. Ik leer het je graag.
Zelfcompassie en compassie is bewezen effectief tegen depressie en burn-out.
Elkaar ontmoeten
Ik vroeg me de laatste dagen vooral af: Wat kan ik extra doen, naast mijn werk, in mijn werk?
En als eerste dacht ik: gewoon weer eens samen komen en naar elkaar luisteren, samen mediteren zoals we jaren gedaan hebben, in Groningen, in Spanje, online. Samen in stilte zitten en ons hart en onze geest trainen en elkaar inspireren. Een kop thee drinken samen.
Daarom heb ik een aantal extra meditatiebijeenkomsten georganiseerd.
(aanvulling december) Als je dit leest zijn de eerste drie al geweest, intussen staat er nog een bijeenkomst gepland online op vrijdagmiddag 13 december van 16.00 tot 17.00 uur en . Je kunt je hieronder aanmelden.
De volledige donaties voor deze meditaties is voor Free a girl.
(Je kiest na afloop zelf wat je wilt bijdragen.)
Doe je mee?
Je kunt je aanmelden via het contactformulier hieronder.
Tot ziens!
Individuele ondersteuning voor meer veerkracht?
Wil je graag met mij overleggen hoe ik jou kan helpen deze kwaliteiten voor je werk en leven verder te ontwikkelen? Plan dan hieronder een gesprek met me in. Ik denk graag met je mee.